03 nov 2017

Top 3 tévedés a fogszabályozással kapcsolatosan

Lassan három évtizede vagyunk a szakmában, ezen idő alatt pedig összeszámolni sem tudjuk hány kérdést kaptunk, mennyi félreinformáltsággal és tévhittel találkoztunk a fogszabályozás folyamatát illetően. A cím magáért beszél, összeszedtük a három leggyakoribb tévhitet.

1. “A fogszabályozás kizárólag gyerekkorban lehetséges”

A feltételezés logikus, némi tudományos alapja is van, azonban téves. Tény, hogy gyerekkorban jóval egyszerűbb dolga van a fogorvosoknak, hiszen az állkapocs és a fogazat jóval egyszerűbben formálható. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a felnőttek esetében ez lehetetlen kihívás lenne. Ma már felnőttkorban is van lehetőség a fogszabályozásra, akár korhatár nélkül. Persze azt azért érdemes figyelembe venni, hogy felnőttek esetében már kifejlett fogazatról és állkapocsról beszélünk, ezért annak szabályozása jóval több időt, türelmet és szakértelmet kíván. Gyakori aggály, hogy a fogszabályozót a mindennapokban egy esztétikai és kényelmi nyűgnek tekintik, ezért gyakran bele sem vágnak a kezelésbe.

2. “A fogszabályozás feltűnő, ronda és sokáig tart”

A láthatatlan és kivehető fogszabályozási megoldások miatt már nem kell aggódni a fenti faktorok miatt. Az ilyen típusú fogszabályozók ragasztott tappancs sor és ív nélkül kerülnek felhelyezésre, így látványosan javul az esztétikai összkép. Külön előny, hogy a fogszabályozó kivehető, de napi néhány órás szünettel egész nap viselhető, így gyorsan a kívánt irányba állítja a fogakat. A hagyományos eljárásokhoz viszonyítva akár felére is csökkenhet a szükséges idő a várt hatás eléréshez.

3. “Inkább bele sem vágok, mert lehetetlen tisztán tartani, ezért több kárt tesz, mint amennyit használ”

Tévedés. Valóban előfordul, hogy a hagyományos fogszabályozó konstrukciók nehezebben tisztíthatóak, illetve nem kívánt ételmaradékok “beragadhatnak”, azonban kizárólag a viselőn múlik, hogy erre mennyire figyel oda. Amennyiben kellő körültekintéssel kezeli a tisztítást, nem fog elkezdődni a szuvasodás a fogszabályozás alatt. A kivehető fogszabályozók esetében pedig teljes egészében elkerülhető a probléma, hiszen a tisztítás idejére, ahogy azt az elnevezés is sugallja, egyszerűen ki lehet venni, így könnyen lehet gondoskodni a fogak és a fogszabályzó higiéniájáról egyaránt.

Ha sikerült eloszlatnunk a kételyeket, jelentkezzen konzultációra, és amennyiben úgy dönt, hogy belevág a kezelésbe, a konzultáció díját beszámítjuk.